ANA YEMEKLER,

Çerkes Tavuğu Tarifi,Nasıl Yapılır.

Şubat 13, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 3 Yorumlar




ÇERKEZ TAVUĞU

Çerkez tavuğu denildiği zaman akla hemen Çerkezlerin yaptığı bir meze gelir.
Adından da anlaşılacağı üzere Çerkezlerin yaptığı Kuzey Kafkasya Bölgesine ait
olan bu meze,hemen her kesimin hazırlıyarak sunduğu ve iştahla yediği mezelerdendir.
Çerkesler iki ayrı çeşidini yaparlar,bunlardan biri tavuk,ceviz,sarımsak,zeytinyağ,kimyon ile,
bir diğeri ise un ve tavukla yapılan aslında adına şıps dedikleridir.
Önceleri hazırlanması bir hayli zahmetli olan bu meze ,günümüzde daha kolay yapılabilir hale gelmiştir.Eskiden cevizin yağını çıkararak yapılan bu meze,şimdilerde öyle bir uygulamaya gerek
görülmeden yapılabiliyor.
Ben kendimi bildim bileli bizim bütün sülale şimdi yazacağım tarifi uygular ve de 
bu tarif çok beğenilerek yenir.Özellikle yılbaşı gecesi,özel davetler de sofralarımız da
olmazsa olmazımız diyebilirim.
Kıvamı ne çok katı ne çok sulu olmaması..tavuk etleri ve sosunun birbirine baskın çıkmaması.
Ben burada sizlere açıklamaya çalışacağım.Umarım aynı lezzeti verdirebilirim.
Öncelikle malzemelerden başlayalım;
MALZEMELER:
1,5 kg bütün tavuk (sadece beyaz eti diye söylense de butların içine girmesinde fayda var,diğer türlü biraz kuru oluyor.)
1 bütün bayat ekmek içi
3,5 su bardağı tavuk suyu
4 diş sarımsak
1 (ajda) çay bardağı iri doğranmış ceviz içi(dişe dokunur dediğimiz türden)
2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
ÜZERİNE:
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Ceviz
HAZIRLANIŞI:
Tavuğunuzu ateşte tütsüleyin ve yıkayın.Düdüklü tencereye alın.
Mutfaklarda düdüklü tencereler işleri kolaylaştıran en önemli mutfak gereci bence..ben hemen 
her şeyi düdüklü tencerede hem daha çabuk,hem vitamin değerleri kaybolmadan,hemde 
yemeklerin renkleri kararmadan pişiririm.Hele ki bu tür haşlamalarda işlerin daha çabuk
yapılmasını sağladığı için sizlerde düdüklü tencereyi tercih edin.
Tavuğumuzu düdüklü tencereye aldık,5,5 su bardağı su ekleyin biraz da tuz ilavesiyle kapağını
kapatın.Orta ateşte düdüğü kapandıktan sonra 20 dakika haşlayın.Ben bu süreyi normal
bir düdüklü tencere için veriyorum.Sizler evlerinizde kullandığınız tencereye göre süreyi ayarlayın.
Pişen tavuğunuzu bir tepsiye çıkarın ve derisinden ayırın.
Göğüs ve but kısımlarını bir tabağa didikleyin.
Bayat ekmeğin iç kısmını elinizle ufalayın.Bir kase içerisine alın.içine dövülmüş sarımsakları,
irice doğranmış cevizleri,kimyonu ve tuzu ekleyin.
Bir çorba kepçesi ile tavuk suyunu ekleyerek karıştırın.Yumuşakça bir kıvamda sos olsun.
Çünkü tavuk etleri de içine gireceği için yumuşaklığı toparlayacaktır.
Şimdi didiklediğiniz tavukları sosu ile buluşturun ve karıştırın.Takriben 3 su bardağı 
tavuk suyu alacaktır.Ama yine de kullancağınız ekmeğin büyüklüğüne göre değişken
olabileceği için,sizler yine de kontrollü ilave edin.
Çerkez tavuğumuz hazır şimdi büyükçe bir kayık tabağına yerleştirebiliriz.
Üzerini süslemek için tereyağ ve zeytinyağını yakmadan eritin.Ateşten indirdikten sonra
toz kırmızı biber ekleyerek karıştırın.
Çerkez tavuğunun üzerinde gezdirin ve bütün halde ki cevizlerle süsleyin.
Bereketli sofralar..
Afiyet olsun..

3 yorum: