ANA YEMEKLER,

HAMSİLİ PİLAV TARİFİ

Nisan 28, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



HAMSİLİ PİLAV
Hamsi denildiği zaman Karadeniz Bölgesinde hemen her türlüsü yapılabilen
en sevilen balıklarından olup,çoğu evlerde de sıkça pişirilen bu balık bugün
bizim sofralarımıza da pilav olarak yer aldı..
Gerek bütün olarak gerekse tek kişilik çömleklerde yapılan bu pilav,
belki biraz el oyalayıcı gelse de ortaya çıkan görüntü ve lezzet açısından
ve ev halkının beğenisi üzerine uğraşmaya değer görünüyor.
Önce ilk resimde gördüğünüz gibi ister bütün olarak isterseniz de aşağıda
resimlediğim gibi tekli çömleklerde yapabilirsiniz.
Tek kişilik yapılanlar servis açısından biraz daha kolay..
Haydi o zaman malzemelerle başlayarak yapılışını yazalım.
MALZEMELER:
Bu malzemeler 3 adet çömlek kase yada orta büyüklükte cam kase içindir.
Hamsileri dizmeye başlamadan önce üzerini kapatmak için 15-18 adet 
hamsiyi bir kenara ayırın.
750 -1.000GR Hamsi (ayıklanmış)
PİLAVI İÇİN:
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 adet ince pırasa
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı kuru nane
Dereotu
maydanoz
1,5 su bardağı su
GÜVEÇLERİ YAĞLAMAK İÇİN
1/2 Yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Pırasayı çok ince halkalar halinde kesin.
Pilav tenceresine her ikisini de alın ve zeytinyağ ilavesiyle orta ateşte kavurun.
Soğanlar yumuşamaya başlayınca dolmalık fıstıklarını ekleyerek kavurmaya
devam edin.Fıstıklar pembeleşmeye başlayınca pirinci,tuzu,şekeri ve baharatlarını
ekleyerek karıştırın.Suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.
Dereotu ve maydanozu ince doğrayın.Suyunu .çeken pilava ekleyerek
hepsini birlikte harmanlayın.Ve pilavı demlenmeye bırakın.
Hamsileri ayıklayın ,yıkayın ve iyice süzdürün.
Tuz,zeytinyağ ve karabiberle güzelce karıştırın.
Çömlekleri tereyağ ile bolca yağlayın ve hamsileri alt kısımdan başlayarak,
yanlardan taşacak şekilde çanaklara aralıksız dizin.Pişerken küçüleceği
için dizerken biraz üst üste getirin.
Ilınan ve demlenen pilavı çok sıkı olmayacak şekilde hamsilerin içlerine doldurun.
Üst kısımlarını da tekrar balıklarla kapatın.
180 derece de ısıtılmış fırında hamsiler kızarana kadar pişirin.
Takribi 25-30 dakika da kızaracaktır.
Fırından çıkarınca ilk sıcağı çıktıktan sonra servis tabaklarına ters çevirerek
ikram edebilirsiniz.
Yanında yapacağınız yeşil salata ile nefis bir lezzet yemeğe hazır..
Afiyet olsun..
Sevgiyle...

Fırın öncesi..


Masaya sunum...

0 comments: