ANA YEMEKLER,

YÖRESEL YEMEKLER:ELAZIĞ BULGUR MANTISI NASIL YAPILIR

Nisan 08, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar




BULGUR MANTISI

Anadolunun çoğu bölgesinde sıkça kullanılan bir gıda olan bulgur,
hem besleyici özelliği,hem çok evin kendi hazırladığı ve kilerinde 
her an bulabildiği,mutfaklarda çok kullanılan ve çeşitli yemekler
yapıldığından en çok tercih edilenler grubuna girmektedir.
İç Anadolu Bölgesi hem pilavı hem köftesi hem de mantısı olarak
bulguru kullanırken,Güney Doğu Anadolu çoğunlukla ince bulguru
çiğ köfte yapımında,Gaziantep'e inilince çoğu yemekler de de yerini alıyor.
Yani anlıyacağımız Türk Mutfağında bulgur bir hayli yer alıyor.
Eğer değişik tatlar denemek ve farklı lezzetler tatmak isterseniz,
bu tarif tam size göre..
Yanında salataya bile gerek görülmeden servise sunabileceğiniz,
sadece şekil verirken belki biraz zaman alsa da,eliniz alıştığında kolayca
hazırlıyarak pişirebileceksiniz.
Vereceğim ölçü resimde görülen büyük bir kayık tabağını dolduruyor.
İşte MALZEMELER:
3 çay fincanı ince bulgur
3 çay fincanı irmik
1 çay fincanı un
1 adet yumurta
2 su bardağı kaynar su
ÜST MALZEMESİ
250 gr dana kıyma
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
karabiber 
kırmızıbiber
EN ÜST:
1 çorba kasesi yoğurt
2 diş sarımsak 
tuz
YAPILIŞI:
Bulgur köftelerini yoğuracağınız genişçe bir tepsiye önce bulgurları alın
ve üzerine sıcak suyu boşaltarak üzerini bir kapak ile kapatın.
10 dakika kadar sonra bulgurlar yumuşayınca,irmiği,unu,yumurtayı ve tuzunu
ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Eğer profesyonel bir mikseriniz varsa,yoğurma işlemini mikser ile 
yapabilirsiniz.Çok daha kolay ve yumuşak macun gibi bir kıvam alacaktır.
Eğer el ile yoğuracaksanız ara ara elinizi soğuk su ile ıslatın.
Hamur kıvamını alan harcınızdan misket büyüklüğünde parçalar yuvarlayın.
Tam ortalarına parmak bastırarak düğme şekli verin.
Ve bir tepsiye dizin.Kıyma harcını hazırlıyana kadar bulgur köfteleriniz 
buzdolabında üstü bir havlu yada streçle kapalı olarak beklesin.
Şimdi kıymasını hazırlıyalım;
Kuru soğanları çok küçük yemeklik doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte,
bir tava içerisinde kavurmaya başlayalım.
Soğanlar yumuşamaya başlayınca kıymasını ekleyelim.V e kavurmaya 
devam edelim.Tuzunu,karabiberini ve kırmızı biberini ekleyelim.
Salçaları bir kase içerisine alalım ve az su ile biraz açalım.
Kavrulan kıymaya salçaları da ekleyelim.8-10 dakika kadar hepsini
birlikte kısık ateşte pişirelim.
Bu arada sarımsaklı yoğurdumuzu da hazır edersek sıra finale gelir.
Derin bir tencereyi su ile doldurun ve orta ateşe alarak kaynaymaya başlayın.
Çok az tuz ekleyin.Tuz ölçülerini damak zevkinize göre ayarlıyalım.Çünkü
hepsine az miktarlarda da olsa eklediğimizden tuzunu fazla kaçırmıyalım.
Suyumuz kaynamaya başlayınca köfteleri dikkatlice içine bırakalım.
Bu arada 1 yemek kaşığı zeytinyağ eklerseniz köftelerin hem yapışmasını hemde
parlak olmasını sağlarsınız.
Köfteler pişince suyun üst kısmına çıkacaktır.
Çok karıştırmamaya özen gösterelim.Takribi 15 dakika kadar sürede
pişecektir.
Delikli bir kepçe ile köfteleri servis yapacağınız tabağa alabilirsiniz.
Üzerine önce kıymasını sonra da sarımsaklı yoğurdunu gezdirin.
Nefis bulgur mantısı sofranızda yerini almaya hazır..
Haydi bakalım hepinize afiyet olsun..

Bir başka alternatif olarak kıymasız olanı da resimde görülendir.
Tercih sizlerin.
Sevgiyle...



0 yorum: