Şekerpare,

ŞEKERPARE TARİFİ

Mayıs 09, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar


ŞEKERPARE

Türk Mutfağının belli başlı şerbetli tatlıları arasında olan ŞEKERPARE 
günümüzde de aranan ve sevilen tatlılar arasındadır.
Yapılışı ve lezzetiyle çoğu zaman hemen yapılan ve hatta bayramlarda 
ikramının kolaylığı hamurunun bereketli oluşu itibariyle genellikle tercih
edilen tatlıdır.
Açıkçası bende çok severim ve şekerden uzak durun diye diyetisyenler
bağırsalarda arada şerbetli tatlı pişirmeden duramıyanlardanım.
Sizlerde uzun zamandır bu tatlıyı pişirmediyseniz vereceğim az ölçü
ile şöyle bir geçmişe yolculuk yaparak şekerpare'yi fırına sürelim.
MALZEMELER:
2,5 su bardağı un
125 gr margarin
1 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurta sarısı
1/2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
ÜZERİNE:
Fındık,badem yada fıstık tozu
ŞERBET:
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
1 dilim limon 
YAPILIŞI:
Şekerpare az malzeme ile kolayca yapılan bir tatlı olmakla birlikte,
yerken hem yumuşak hemde damakta hafif bir kıyıllık bırakmalıdır.
,Onun için pişerken pembeleşmesi ve sert olması,şerbeti verirken
tatlıların altından şerbeti emmesi gerekmektedir.
Çatalı batırdığınız zaman sert bir katman olsada şerbetin tam kıvamında
olması nedeniyle ağızda eriyivermesi gerekmektedir.
Cam bir kaseye margarin ve pudra şekerini alarak tahta kaşıkla
güzelce karıştırın.Krema kıvamını alan yağ ve şekere yumurta sarılarını
ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Un ve vanilyayı eleyin.
Limon kabuğunu ,un ve vanilya karışımını ekleyerek yoğurun.
Limon kabuğu ve vanilya isteğe bağlı olarak eklenir.
Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurunuzu 1/2 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Bu arada şerbetini hazırlıyabilirsiniz.
Küçük bir tencereye şeker ve suyu alıp kaynatın.Kaynayan şerbete 
limon dilimini ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve ateşten indirin.
Şerbetiniz oda ısısında ılınsın.
Şekerpare hamurunu ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve hafif üzerine bastırın.
İster orta kısmına fındık isterseniz piştikten sonra fıstık tozu ekleyebilirsiniz.
175 derece de ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkarınca ilk sıcağının çıkmasını bekleyin ve ılık şerbetini
tepsinin alt kısmından boşaltın.
Yumuşak bir hamur olacağı için birden bire şerbeti vermeyin.
Kısa sürede şerbetini çekecektir.
Servis tabağına aldığınız da bir süre buzdolabına kaldırırsanız o kıyıl kıyıl
lezzeti verecektir.
Hepinize şimdiden afiyet olsun..
Sevgiyle..

1 yorum: