ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASININ TARİFİ NEDİR VE NASIL YAPILIR.?

Mayıs 29, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar



ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI
            Şimdi tam zamanı..
      Faydaları saymakla bitmeyen ,Ege'nin en ünlüleri arasında bulunan ENGİNAR'ı mümkün 
      olduğunca bizde pişirmeye çalışıyoruz.
      Özellikle resimde görüldüğü gibi dolması bizim ev de sevilen zeytinyağlılar arasında..
      Karaciğer dostu Enginar'ı zamanında ve sık sık evlerde pişirmekte fayda var.Her ne kadar 
      konservesi de bulunsa da zamanında ve taze almayı tercih ediyorum.
      Aslında salata olarakta çok çabuk hazırlanarak sofralarda yerini alabiliyor.
      Sadece haşlayıp zeytinyağ,limon suyu ve dereotu ile süslemeniz yeterli olacak..
      Hafta da bir gün sağlık açısından Enginar'ı mutlaka pişirip çocuklarınıza ve ev halkına yedirme_
      nizi tavsiye ederim.Çocuklara zeytinyağlı yemekleri yedirip alıştırmak ve sağlıklı beslenmelerini
      küçükken öğretmek gerekiyor.
      Şöyle bir toparlarsak Enginar çok iyi miktarda C ve K vitamini içerir.
      Düzenli olarak tüketildiğinde bünyenin ihtiyaç duyduğu magnezyum,çinko,demir,potasyum 
      sağlar.Bunun yanı sıra lif ihtiyacını giderir.Kalsiyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır.
      Çok etkili bir antioksidandır.Bu nedenle genel anlamda vücuda inanılmaz katkılar sağlayabilir.
      Bunlar faydaları olmakla birlikte aşırı tüketildiğinde zararları da ortaya çıkmaktadır.
      İshale,gaza ve karın şişkinliğine neden olabilir.Anne adayları doktorlarına danışmadan tüket_
      memelidirler.
      Her gıda da olduğu gibi hiç bir şeyi aşırıya kaçmadan ölçüsünde ve zamanında tüketmekte
      fayda vardır.,
      Şimdi gelelim resimde gördüğünüz enginar'ın nasıl yapıldığına ve neler gerektiğine...
      Umarım beğenirsiniz...çok sevmeseniz bile faydalarını düşününce haftada bir tüketmek 
      isteyeceksiniz.

      MALZEMELER:
    _ 6 adet ayıklanmış Enginar
    _ 1 adet kuru soğan
    _ 1 adet büyük havuç
    _ 1 adet büyük patates
    _ 1 orta boy çorba kasesi taze bezelye
    _ 1 yemek kaşığı pirinç
    _ 1 kahve fincanı sızma zeytinyağ
    _ 1 su bardağı ılık su
    _ 1 yemek kaşığı toz şeker
    _ 1 tatlı kaşığı tuz
    _ ÜZERİNE;
    _ Dereotu

       YAPILIŞI:
    _ Kuru soğanı küçük doğrayın ve bir kase içerisine alın.
    _ Havuç ve patatesin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayın ve soğanlara ekleyin.
    _ Bezelyeleri,pirinci yıkayarak ekleyin.
    _ Şekerini,tuzunu ve zeytinyağını ilave ederek hepsini güzelce karıştırın.
    _ Geniş ve yayvan bir tencereye enginarları dizin,üst üste gelmesinler.
    _ Hazırladığınız garnitür karışımını enginarların içlerine eşit olarak yerleştirin.
    _ Ve üzerlerine bir tabak kapatarak suyunu ekleyin.
    _ Tencerenizi kısık ateşe oturtun ve pişirmeye başlayın.
    _ Kısık ateşten bütün sebzeler yumuşayıp yemeğiniz suyunu çekerek yağına kalıncaya kadar
       takribi 35 dakika pişirin.
    _ Servis tabağına alın ve soğutun.
    _ Dereotu ile süsleyin.
    _Faydaları saymakla bitmeyen nefis zeytinyağlı enginar ikrama hazır..
      Afiyet olsun..
      Sevgiyle...




1 yorum:

  1. 6 yerine 3 adet enginarla yapabilirmiyiz acaba. Biz 3 kişiyiz,eşim, ben ve oğlum. Enginar da pahallı .Doğrusu adam başı ikişer tane yiyemeyiz.Malzemelerinde yarısını koyacam.Bir mahsuru olmaz değilmi Neşemhanım. Sağolun .verdiğiniz yemek tarifleri ile bugün ne pişireyim derdimiz bitti ,Hemde yemeklerim çok lezzetli oluyor artık.Sizin sayenizde..

    YanıtlaSil