ŞERBETLİ TATLILAR,

TULUMBA TATLISI NASIL YAPILIR ?

Haziran 15, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar





TULUMBA TATLISI

  • Merhabalar,
  • Türk Mutfağının şerbetli tatlıları hangileri diye sorulduğunda sanırım çoğumuz
  • ya ilk sırada yada ilk beş de tulumba tatlısının adını veririz ve seveni de çoktur.
  • Sert dış kısmı içinin yumuşak ve ağıza dağılan şerbeti ile kendine has bir lezzeti vardır.
  • Saray mutfaklarının çok sık yapılan tatlıları arasındadır.
İstanbul da bu tatlıyı günümüzde de çok iyi hazırlıyan belirli yerler mevcuttur.
Eğer tulumba tatlısı sevenlerdenseniz sanırım bu yerleri de çok iyi bilirsiniz.
Saray mutfakların da hazırlanan tulumbalar tombik ve irice olmakla birlikte,
günümüz de farklı boyutlarda da yapılmaktadır.
Biz bugün evimizin mutfağında ve ocağımızda kendi imkanlarımızla bu tatlıyı
hazırlamaya çalışacağız.
Büyüklüğünü isteğinize göre ayarlıyabilirsiniz.
Tatlıcılarda satılan tulumba tatlısı gibi dışı sert içi yumuşak ve şerbetini tam
çekmiş bir tatlı yapmak istiyorsanız sabırla acele etmeden uygulamaya çalışın.
Haydi malzemeleri hazırlıyalım o zaman:

MALZEMELER:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 5 adet yumurta
  • 100 gr tereyağ
  • 2,5 su bardağı su
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1/2 limonun suyu
  • KIZARTMAK İÇİN:
  • 3 su bardağı sıvıyağ
  • YAPILIŞI:
  • Bütün malzemelerimiz hazırsa öncelikle şerbetini yaparak oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.Onun için bir tencereye şekeri ve suyu alarak orta ateşte kaynatın.
  • Kaynamaya başlayınca 10 dakika kısık ateşte kaynatın ve limon suyunu ekleyerek 5 dakika daha kaynamaya bırakın.
  • Daha sonra ateşten alarak oda ısısında soğutun ve bir kenara alın.
  • Şimdi sıra geldi tulumba tatlımızın hamurunu hazırlamaya;
  • Orta büyüklükte bir tencereye suyu alın,tereyağ ve bir fiske tuz atarak ateşe oturtun.
  • Bu arada unu eleyin,irmik ve nişasta ile karıştırın.
  • Su kaynayarak içindeki tereyağ da eriyince unlu karışımı ilave ederek bir tahta kaşıkla hızlıca karıştırın.
  • Hamurunuz hemen toparlanacaktır.
  • Ateşten indirin ve daha çabuk ılınması için mikser kabına alın.
  • Ilınan hamura birer birer yumurtaları kırarak iyice yedirin.
  • Tek tek ekleyeceğiniz yumurtalar hamura iyice karışmadan diğer yumurtayı eklemeyin.
  • Yumurtaları karıştırma işi bittiğinde hamurunuza 1 yemek kaşığı da şerbetten ekleyerek tekrar çırpın.Pürüzsüz yumuşacık ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
  • Krema torbanızın ucuna tırtıklı duy takın ve hamuru sıkma torbasına yerleştirin.
  • Genişce bir tencereye sıvıyağını alın ve yağ soğuk iken hamurdan parçalar sıkarak yağın içine bırakın.
  • Tatlılarınızın boyutlarını kendi isteğiniz doğrultusunda seçebilirsiniz.
  • Krema torbası ile sıktığınız hamurun uç kısmını bir mutfak makası ile keserek  sıvıyağın içine bırakın
  • Kızartma tencerenizi orta ateş üzerine oturtun ve hamurları kızartmaya başlayın.
  • Ağır ağır pembe renkte tulumbalar kızarmaya başlayınca,kağıt havlu üzerine çıkarın.
  • Biraz yağını çekince soğuk şerbete atarak 5 dakika şerbette bekletin.
  • Hamur kızarırken dış kısmının sert olmasına dikkat edin.
  • Tulumba tatlısının özelliği dışının sert içinin ise şerbetini çekmiş ve yumuşak olmasıdır.

  • .

  • Resimde görüldüğü gibi sıvıyağ kızmaya başlayınca hamurlar da yavaş yavaş rengini değiştirerek sert dış kısım oluşturacaktır.


Tulumba Tatlınız servise hazır...
Hepinize afiyet olsun...
Sevgiyle...


0 yorum: