ANA YEMEKLER,

ANKARA TAVA NASIL YAPILIR ?

Ağustos 28, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar





ANKARA TAVA

    Merhabalar,
 Adından da anlaşılacağı üzere Ankara Yemekleri denince akla ilk sırada gelen uzun bir geçmişe sahip nefis bir fırın yemeğidir.
    Çeşitli söylentiler ve farklı malzemeler konularak yapılsa da aslı kuzu incik ve pilavın birlikte
fırınlanması sonucu muhteşem bir yemek sofralarınız da yerini alır.
    Zaman içinde hanımlar kendi damak zevklerine göre,pilavına domates,biber ekleyerek yapsa da
özü pilav ve ettir.Ve tandır da pişen et'in pilav ile buluşarak tekrar fırında kızartılmasıdır.
    Çoğu tariflerde şehriye pilavı olarak verilmektedir.Her ne kadar tercih damak zevkinize kalmış olsa da pirinç ile yapılanı tavsiye ederim.
    Tam ölçülerde et ile pilav birlikte pişirildiğinde tane tane dökülen pilav,kemiğinden ayrılan et ile
sofralarda tam bir şölen havası estirir.
     Gelen misafirlerinize de rahatlıkla hazırlıyabileceğiniz bu yemek sanırım güzel tepkiler almanızı sağlayacaktır.Verdiğim ölçülere uyulduğu takdirde hiç endişe etmeden hazırlıyabilirsiniz.
     Yaklaşan bayram nedeniyle kavurma sevmeyenler için bir seçenek olarak da bu tarifi uygulıyabilirsiniz.Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 5 kişilik
  • 900 gr (5 büyük ) kuzu incik
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet köy biberi
  • 1 adet domates
  • 1/2 çay kaşığı kişniş
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su
  • PİLAVI İÇİN:
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 1,5 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • YAPILIŞI:
  • Düdüklü tencereye zeytinyağını alın ve kızdırın.
  • Etleri ekleyerek yüksek ateşte arkalı önlü mühürleyin.
  • Etlerinizin dış kısımları renk değiştirince,kuru soğanları küçük doğrayarak ekleyin.
  • Sarımsakları ilave edin ve hepsini çevirin.
  • Domateslerin kabuğunu soyarak küp doğrayın,biberleri halka doğrayın.
  • Her ikisini de etlere ilave edin.
  • Tuzunu,baharatlarını ve suyunu vererek kapağını kapatın ve 1/2 saat pişirin.
  • Pişen etleri bir maşa ile tencereden çıkararak bir tabağa alın ve kalan suyu ve sebzeleri bir süzgeçten geçirin.Kalan posayı eklemeyin.
  • Bu arada pirinci iyice yıkayın ve tuzlu suda 1 saat bekletin.
  • Pilav tencerenize tereyağı ve fıstıkları alarak orta ateşte kavurun.Pirinci ekleyin.
  • Tuzunu,şekerini,üzümleri ve baharatları ekleyerek 4-5 dakika kavurun.Ve ateşten indirin.
  • Büyük boy borcama kavurduğunuz pirinçleri yerleştirin.
  • Ortalara etleri gömerek yerleştirin.
  • Süzdüğünüz et suyunu (4,5 su bardağı )et ve pirincin üzerine gezdirin.
  • Borcamın üzerini önce yağlı kağıt ile sonra folyo ile sıkıca kapatın.
  • 190 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
  • Fırını kapatın ve fırın içinde demlenmesini bekleyin.
  • Daha sonra çıkararak servis yapın.
      
     Pirincin kavrulması...



         Ankara tavanın fırın öncesi....




        
       Ankara tava fırında...




     ANKARA TAVA SERVİSE HAZIR....
    
    Tane tane pilavı,kemiğinden ayrılan eti ile ikrama hazır..
     Afiyet olsun..
    Sevgiyle...

0 comments: