ANA YEMEKLER,

DOMATES VE BİBER SALÇASI NASIL YAPILIR ?

Eylül 08, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar


DOMATES VE BİBER SALÇASI

        Merhabalar, 
 Eylül ayı geldiğinde evlerde kış'a hazırlıklar başlar.Evlerde hazırladığımız mis gibi salçalar
 erzak dolaplarında yerlerini alınca da içimiz rahatlar sanki..
      Hem hijyenik hem organik katkısız yaptığımız salçalar,yemeklerimizde ,makarnalarda,kızartmalar da elimizin altında işlerimizi kolaylaştırır.
     Domates salçası yada püresi için ben genellikle yumurta şeklinde olan domatesleri tercih ediyorum.Hem çok etli hemde kabuğunu soymadan hazırlama imkanımız var..


    
      Resimde gördüğünüz gibi salça için en ideal bu domatesler...
      
      Sizlere ölçü olarak 1 kg üzerinden anlatacağım ,sizler istediğiniz kilo olarak hazırlıyabilirsiniz.

      Öncelikle domateslerinizin taze olmasına dikkat edin.Sadece baş kısmını keserek dörde bölün.



    Domateslerinizi rondoda püre haline getirin.

    
    Her 1 kg.domates için ,1 yemek kaşığı iri deniz tuzu ekleyerek tencereye alın.


    Domatesinizin çokluğuna göre orta yada yüksek ateşte kaynatmaya başlayın.
    Ara ara karıştırarak aşağıya çökmeye başlayan salçayı toparlayın.
    Hemen hemen yarısına inip,domates karıştırırken kalınlaşana kadar kaynatın.
    Tamamen suyunu çekince sıcakken kavanozlara boşaltın.Kavanoz kapaklarınız mutlaka yeni olmalıdır.Eğer daha yoğun bir şalça olmasını istiyorsanız salçayı tepsiye boşaltarak güneş altında 4-5 saat bekletebilirsiniz.Fakat hemen kavanoza boşalttığınızda da çok lezzetli kullanabileceğiniz domates salçası olacaktır.



      Kavanozlarınızı doldurduktan sonra tezgahın üzerine ters çavirerek soğumaya bırakın.
      Tamamen soğuduktan sonra erzak dolaplarınıza yerleştirebilirsiniz.
      Kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklayın.

      KAPYA BİBER İLE SALÇA:
      
      Kapya biberlerin iç çekirdek kısımlarını çıkarın,yıkayın ve suyunu süzün.
      Biberleri dörde bölerek rondodan geçirin ve püre haline getirin.
      Aynı domates salçasında olduğu gibi 1kg.bibere 1 yemek kaşığı iri deniz tuzu ekleyerek kaynatın.
      Suyunu tamamen çekene kadar kaynatın,acı olmasını istiyorsanız ,biberleri rondodan geçirirken,
      kurutulmuş acı biber ile püre haline getirin.Biraz acı olması çok lezzetli hale getirecektir.
      Koyu kıvamda olması için tepsiye boşaltarak güneşte,ara ara karıştırarak bekletebilirsiniz.
      Kavanozlara boşalttıktan sonra ters çevirerek soğutun.
      Salçalarınızı kullanırken kesinlikle ıslak kaşık kullanmayın.Kapağını açıp kullandıktan sonra 
      düzeltin ve üzerine zeytinyağ koyarak kapatın ve buzdolabına kaldırın.
      Kapağı açılmadığı sürece erzak dolabınızda uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
      

     Hepinize kolaylıklar diliyorum...Afiyet olsun..
     Sevgiyle...

0 yorum: