ANA YEMEKLER,

GAZİANTEP MUTFAĞI:PARMAK KEBABI TARİFİ

Eylül 16, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



PARMAK KEBABI

    Merhabalar,
 Yöresel Mutfaklar köşemizde bugün Gaziantep'in çok çeşitli yemeklerinden biri olan Parmak Kebabı..
   Dediğim gibi Gaziantep dendiğinde fıstığı ve kebaplarının yanı sıra çok lezzetli pişen yemekleri
benim her zaman favorımlerin arasındadır.
    Gaziantep'e gittiğiniz de tarihi güzelliklerinin yanı sıra,sokak aralarında yapılan mangal üzeri
et çeşitleri,kebapları iştahınızı açar ve çabuk doymak istemezsiniz.Çünkü sırada tadacağınız daha 
bir çok yiyecek vardır.
     Baklavaları ise başlı başına damak çatlatan bir lezzet..
Bizde bugün Gaziantepin o muhteşem kebaplarından biri olan ve evlerde daha rahat yapabileceğimiz 
bir yemek olan Parmak Kebabını seçtik.
     Sanırım adını da sebzeleri parmak büyüklüğünde keserek kızartmasından gelmekte..
Eğer kalabalık bir misafir grubuna yemek hazırlamak üzere iseniz bu yemek tam da size göre..
     Vereceğim tarif ölçüleri resimde de görüldüğü gibi 30x30 bir tepsi içindir.
Haydi buyrun tarifimize...
  • MALZEMELER:
  • 7 adet orta boy patates
  • 4 adet kabak
  • 4 adet patlıcan
  • 15 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • ET VE SOSU İÇİN:
  • 1 kg.dana kuşbaşı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı domates sosu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • KIZARTMA İÇİN:
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • YAPILIŞI:
  • Sebzeleri hazırlamak için öncelikle patlıcanları alacalı soyarak parmak kalınlığında ve büyüklüğünde doğrayarak tuzlu suya bırakın.
  • Kabak,patates ve biberleri de aynı şekilde kesin ve bir kenara alın.
  • Domatesleri en son fırına atmadan üzerine yarım ay şeklinde keserek yerleştireceğiz.
  • Bu arada düdüklü tencerenize zeytinyağını alarak orta ateşte kızdırın.
  • Etlerinizi ekleyerek kavurmaya başlayın.Her zaman ki gibi etler önce suyunu bırakacak ve tekrar çekecektir.
  • Bu aşamada kuru soğanları küçük doğrayarak ekleyin.Ve 5 dakika da soğanlarla birlikte kavurun.
  • Domates ve biberi küp doğrayarak ekleyin.
  • Salçaları,tuzunu ,domates sosunu ve suyunu vererek kapağını kapatın ve yumuşayana kadar pişirin.Düdüklü tencereler markaları itibariyle pişme süreleri değişeceğinden takribi 20 dakikada orta ateşte pişecektir.Biraz sulu kalmasını istiyoruz.
  • Tavanıza sıvıyağını alarak kızdırın ve patatesten başlayarak ,patlıcanı,kabağı ve biberleri kızartın.
  • Kızarttığınız sebzeleri kağıt havlu üzerine çıkararak biraz yağını çektirin.
  • Şimdi gelelim tepsiye dizmeye,tepsinin ortası boş kalacak şekilde kızaran sebzeleri sırasıyla yerleştirin.
  • Tam ortaya pişen etleri suyu ile birlikte oturtun.
  • Ayırdığınız ve yarım ay şeklinde doğradığınız domatesleri etlerin kenarlarına yerleştirin.
  • Az tuz serpin,sebzeler tuzsuz olduğu için biraz tatlandırmak lazım.
  • Hepsi pişmiş olduğu için sadece üzerindeki domateslerin pişmesi için 180 derecede ısıtılmış fırında domatesleri pişirin.
  • Sofranızın ortasında nefasetiyle yerini alacak olan PARMAK KEBABIMIZ ikrama hazır..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..

0 comments: