ANA YEMEKLER,

YUVALAMA ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR ?

Kasım 12, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



    Merhabalar,
Gaziantep Mutfağının çorbalar kategorisinde adı çorba olarak geçse de ,başlı başına bir yemek kadar
yoğun ,malzemesi bol ve bir o kadar da doyurucu bir çorbasıdır.
Gaziantep'de Bayramlar da namaz sonrası ailece eve dönüldüğünde sofralar da yerini alır ve en az
iki tabak içilir.Sanırım çok doyurucu bir çorba olmasından dolayı da üzerine bir başka yemek yenil-
memektedir.
   Yapımı biraz uzun sürse de tabaklara konularak sofralara geldiğinde,yapılan o zahmete değer..
Bir çok yörede ''yuvalama''adı altında yoğurt katılan bir çok çorbaya bu isim verilerek ikram edilse de
aslı aşağı da yazacağım tariftir.
   Haydi o zaman hep birlikte mutfaklara geçelim ve bu nefis lezzeti ile çorbamızı hazırlıyalım..


  • MALZEMELER:
  • 500 gr kuzu eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1,5lt.su
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • KÖFTELERİ İÇİN:
  • 100 gr dana kıyma
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1/2 kahve fincanı un
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • Tuz
  • Karabiber
  • YOĞURT SOS:
  • 300 gr süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı et suyu
  • ÜZERİNE:
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Kuru nane
  • Kırmızı pul biber
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle düdüklü tencere de kavurmaya başlayın.
  • Etleri ekleyin ve 10 dakika kavurduktan sonra tuzunu,karabiberini ve suyunu ekleyerek kapağını kapatın.25 dakika pişirin.
  • Etler pişerken köftelerini hazırlıyalım:
  • Pirinci ve irmiği rondoya alarak un haline getirin.Ve bir kaseye boşaltın.
  • Kıymayı,unu,tuzu ve karabiberini ekleyerek yoğurun.
  • Ellerinizi sıvıyağa batırarak nohut büyüklüğünde mini köfteler yuvarlayarak bir tepsiye dizin.
  • Et'lerimiz pişti,bir süzgeçten geçirerek etleri bir kaseye ayırın ve didikleyin.
  • Süzdüğünüz et suyunu ( 4 su bardağı) bir tencereye alın.
  • Et suyunu kaynatın.
  • Kaynayan et suyuna köfteleri bırakın ve 5 dakika pişirin.
  • Yoğurdu az su ile biraz inceltin,yumurtayı,unu ekleyerek karıştırın ve et suyuna ekleyin.
  • Karıştırarak 5 dakika daha kaynatın.
  • Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun ve didiklediğiniz etlerle birlikte kaynayan et suyuna ilave ederek bir iki taşım daha hep birlikte kaynatın.
  • Çorbamız hazır,ateşten indirebilirsiniz.
  • Servis yapacağınız zaman ,tereyağını bir tava da eritin ve nane ile kırmızı biberi ekleyerek çorbanızın üzerine gezdirin.
  • İşte Gaziantep'in bu nefis çorbası sofralar da yerini almaya ve tadılmaya hazır..
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: