Ciabatta Ekmeği,

İTALYAN MUTFAĞI: CİABATTA EKMEĞİ TARİFİ NEDİR ? VİDEOLU TARİF

Aralık 20, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar






























                                                  CİABATTA EKMEĞİ

  İtalyan Mutfağının ekmek çeşitleri içinde sanırım en lezzetli olanıdır.
  İtalya'nın Ligurya bölgesinden çıkma bir ekmektir.
  Süngerimsi ve bol gözenekli dokusuyla Akdeniz sofralarının vazgeçilmezidir.
  Yapımı bir hayli meşakkatli olması yanı sıra bu uğraşa değecektir.
   Evlerimizde ki fırınlarla tabi ki odun ateşinde ki bir fırında piştiği gibi olmasa da
  yine de denemenizi tavsiye ederim.
  Zeytinyağında bekleyen ve cıvık olan uzun soluklu mayalanma süresinde sizi memnun
  edecek bir sonuç çıkacaktır.
  İster mayalamasını önce az bir miktar yaparak bekletip daha sonra hamura katarak tekrar
  mayalandırın,isterseniz hepsini mayalayıp daha uzun süre bekleterek mayalandırın.
  Bir diğer özelliği ise ekleyeceğiniz suyun buzdolabında bekleyen soğuk su olmasıdır.
  Hamuru mayalanması için koyacağınız kabın da bol zeytinyağ ile kaplayarak bırakmanız
  gerekecektir.Birkaç sefer hamuru karıştırıp tekrar mayalanmaya bırakacaksınız.
  Ne kadar uzun mayalanma olursa o kadar gözenekli ve lezzetli olacaktır.
  Hamurunuz en son gözenek gözenek olunca ekmek hamuru olmuş demektir.
  Gayet cıvık bir hamurdur,sakın un eklemeyin.Bir mala yardımıyla hamura şekil verip
  tepsiye yerleştirin.
  Videosunda göreceğiniz gibi..haydi tarife geçelim.Bu tarif de 4 adet ''CİABATTA'' olacaktır.




  • MALZEMELER:
  • 400 gr elenmiş buğday unu (beyaz un)
  • 100 gr elenmiş tam buğday unu
  • 1/2 paket yaş maya (20gr)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı soğuk su
  • MAYALANIRKEN :
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • YAPILIŞI:
  • Soğuk su hariç diğer malzemeleri mikser kabınıza alarak 5 dakika karıştırın.
  • Soğuk suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru karıştırmaya devam edin.
  • 10 dakika kadar hamuru karıştırın.
  • Elle yoğrulmayacak kadar cıvık bir hamur olacaktır.
  • Mayalanması için koyacağınız kaseyi zeytinyağ ile yağlayın ve hamuru bir mala ile içine bırakın.Ve kapağını kapatarak sıcak bir ortamda mayalandırın.
  • Hamur kabardıkça karıştırın ve tekrar kapağını kapatın.
  • Bu işlem 3 kez tekrarlansın.
  • Gözenekler halinde bir hamur olmalıdır.
  • Bir tepsiye yağlı kağıt sererek bolca unlayın.
  • Mayalanan hamuru dikdörtgen şekilde tepsiye boşaltın.(dikdörtgen olması için mayalama kabını dikdörtgen bir kap seçin)
  • Fırın tepsinizi de yağlı kağıt ile kaplayın ve yanınıza alın.
  • Hamuru kesme aparatı ile (aparatı unlayın)4 adet dikdörtgen parçaya ayırın ve aynı aparatla fırın tepsisine yerleştirin.
  • Bu işlem biraz sıkıntılı olsada büyükçe malalar veya hamur kesme aparatları ile yapabilirsiniz.
  • Tepsiye yerleştirdiğiniz ekmeklerin üzerine un serpin.Ve tepside bekletin.
  • Bu arada fırını 190 derece de ısıtın ve en alt katına içi su dolu bir kase yerleştirin.
  • Fırın tamamen ısınınca tepsiyi koymadan önce bir kahve fincanı suyu fırının içine serpin.(buhar olması için )
  • Ve tepsiyi fırına verebilirsiniz.
  • Takribi 30-35 dakika kadar pişirin.
  • Dışı kabuk gibi sert içi bol gözenekli 4 adet ''CİABATTA EKMEĞİNİZ'' sofralarda yerini alsın.
  • Bir tabak zeytinyağ içine biraz kekik serpin ve ekmeğinizi bandırın..işte lezzet budur.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


0 yorum: