FISTIKLI SARMA BAKLAVA,

FISTIKLI SARMA BAKLAVA NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR?

Ekim 11, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

                                                 FISTIKLI SARMA BAKLAVA


        Merhabalar sevgili dostlar,

      Baklava denilince hepimizin aklına sanırım GaziAntep geliyor,suyundan mı toprağından mı 

      bilinmez yerinde yenilen baklavanın lezzeti hiç bir yerde yok..Kimimiz baklava dükkanların-

      dan kimimiz ise kendi imkanları ile evlerinin mutfağında özellikle de bayram arifesinde yada 

      özel günlerin kutlamalarında ''baklava ''hazırlar..Şerbetli tatlılar içinde assolist misali baş köşede

      yeri olan ''Baklava'nın'' geçmişine kısaca bir göz atmaya ne dersiniz?

              Baklavalar,Balkanlar ve OrtaDoğu coğrafyasına özgü şerbetli tatlıların en lezzetlilerindendir.

       Türk,Yunan,Bulgar,Ermeni,Arap ve Yahudi mutfaklarının hemen hepsinde baklava tarifleri bulunur.

        Ve hepsi de baklavanın kendi tatlıları olduğunu iddia ederler .Genel olarak bakıldığında ise bütün

        bu milletlerin yer aldığı coğrafya da uzun yıllar Osmanlı hüküm sürdüğü içindir ki baklavanın

        Osmanlı tatlısı olduğu kabul edilmektedir.

                 Osmanlı da baklava ile ilgili en eski kayıt Fatih Sultan Mehmet döneminde Topkapı Saray

        Mutfağı defterlerinde karşımıza çıkmaktadır.Buna göre 1473 yılı (Hicri 878yılı Şaban ayında)

        Saray da baklava pişirilmektedir.Ve özel günlerde ,kutlamalar da ve gelen önemli konuklar için

        baklava ikramı yapılmaktadır.

               Evliya Çelebi yazılarında 17. yüzyıl ortalarında Bitlis Bey'i konağında baklava yediğini

         yazmıştır. Vehbi'nin Sürnamesin de ise 1720 yılında Sultan III. Ahmet'in oğullarının sünnet

         düğünlerinde baklava ikramı yapıldığı belirtilir.

                Bu da göstermiştir ki ''Baklava'', Saray Murfağından Ülkelerin diğer bölgelerine kadar 

        yayılan ve bilinen ,yapılan bir tatlıdır.

                Nitekim, AB Komisyonu da 8 Ağustos 2013 tarihinde Baklava'nın Türk Tatlısı olduğu

         tescil edilmiştir.

                 Kısaca tarihine şöyle bir göz attığımıza göre gelelim çeşitlerine;her ne kadar hemen hemen

        aynı hamur kullanılarak sadece şekil ve içine konulan malzeme nedeniyle farklı isimler kullanıl-

        sa da özünde ''Baklava''adı altında toplanır hepsi...

                     Bizler de damak tadımıza göre bu çeşitlerden kimi zaman klasik cevizli baklavayı,

        kimi zaman da farklı çeşitini deneriz. Özellikle de baklava satışı yapan güvendiğimiz ve lezzetin-

        den emin olduğumuz dükkanlardan da almayı tercih ederiz.

                    Bazen de becerikli ev hanımlarımız kendi mutfaklarında ev baklavasını tercih ederler.

         Ev baklavalarınında lezzeti bir başka lezzetli olur...Günümüzde daha da fazla çeşitlerini görür

          olduk ve tatmak ,denemek isteriz.

                     Sizlere biraz daha pratik yapımı ile ''Sarma Baklava''yı yazacağım,umarım beğenir ve

            denersiniz.Aslında bir çoğunuz belki annesinden belki anneannesinden görmüştür yada 

             bir çok defalar hazırlamıştır..Bir kez de benim tarifim ile dener misiniz ?

                        Tarifimin VİDEOsu da bulunmaktadır sizlere yapımında yardımcı olacaktır.

             Buyrun birlikte hazırlıyalım.....

  • MALZEMELER:
  • Hamur İçin
  • 200ml su
  • 100ml sıvıyağ
  • 2 ad yumurta
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı sulu yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı Baklavalık Buğday Unu
  • HAZIRLANMASI:
  • Un,karbonat ve sirke hariç diğer bütün malzemelerini hamur yoğurma kasenize alın ve karıştırın.
  • Azar azar un,üzerine karbonat ve sirkeyi ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Un marka ve kalitesine göre miktarında değişiklik gösterebilir yada yumurtaların büyüklükleri de miktarda değişkenlik gösterebilir onun için unu azar azar eklemenizde fayda var.
  • Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmasını sağlayın ve üzerini örterek 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen baklava hamuru açarken işinizi kolaylaştıracaktır.
  • ARALARINA:
  • 300gr kırılmış ve toz karışık Antep fıstığı
  • Ev yapımı kaymak
  • ÜZERİNE:
  • 180 gr eritilmiş oda sıcaklığında sade yağ yada tereyağ
  • ŞERBET İÇİN:
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • HAZIRLANMASI:
  • Su ve şekeri tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Fokurdamaya başlayınca ateşi kısın ve 30 dakika kaynatın.
  • Limon ekleyin ve 5 dakika sonra ateşten indirin oda sıcaklığında ılık hale getirin.
  • HAMURUN HAZIRLANMASI :
  • Dinlenen hamuru 2 eşit parçaya ayırın.
  • Her bir parçayı da 7 eşit bezeler olacak şekilde yuvarlayın.
  • Her bir hamur bezesini nişasta ile çay tabağı büyüklüğüne getirin.
  • Daha sonra teker teker yine bol nişasta ile hamurları yemek tabağı büyüklüğüne getirin ve 7li gruplara halinde ayrı tepsilere yerleştirin,üzerini örtün ve 20 dakika dinlendirin.
  • Her bir hamuru oklava ile önce nişasta serperek yufka büyüdükçe nişasta serpmeden dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Yufkanın geniş kenarına yağ sürün ve bir parmak kalınlığında içe kapatın,ince oklavayı üzerine yerleştirin.
  • Yufkanın bütün her yerine gelecek şekilde fıstık serpin,ve aralara kaymak sürün.
  • Yufkanızı çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sarın ve hamurun iki ucunu elinizle içe doğru büzdürün pili pili olmasını sağlayın.
  • Oklavayı yufkanın içinden çıkarın ve fırın tepsisine alın.
  • Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve üzerine fırça ile eritilmiş sade yağ sürün.
  • Pili ruloları bir parmak uzunluğunda kesin.
  • Fırınınızı 150 derece de ısıtın,önce 150 derece de 30 dakika pişirin.
  • Daha sonra fırın ısısını 100 dereceye düşürün ve 30 dakika daha pişirin.
  • Fırından çıktıktan 5 dakika sonra ılık şerbetini üzerinde gezdirin ve dinlenmeye bırakın.
  • Dinlendikçe şerbetini çekecek ve daha lezzetli olacaktır.
  • Üzerini toz antep fıstığı ile süsleyin ve sevdiklerinizle paylaşın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle....💖💖💖




0 comments: